Bacite kockicu i krenite u pustolovinu

“Precima, u dubokoj zahvalnosti” stoji na prvoj stranici knjige. Okreneš još dva lista i evo ga – upute za čitanje knjige.

Roman je podijeljen u šest krugova i svaki krug sadrži šest poglavlja. Poglavlja su napisana tako da zaista možete čitati redoslijedom kojim želite, a sam autor na početku knjige predlaže nekoliko načina. Pa kako onda čitati ovu knjigu?

NIKAKO

Opcija za široke mase. Tko ovo čita, već je preskočio taj korak.

DJELOMIČNO

Za ljude koji vole odustajati. Za one djelomične.

ŠTREBERSKO-DETERMINISTIČKI

Kronološkim redom, okrećući stranice prema navici, vjerujući da postoji jedan ispravan način i da ga je autor fiksirao. Autor, međutim, ne želi poticati lijenost, konformizam i e-knjige pa je pomiješao poglavlja unutar svakog od šest dijelova. Čak je i determinizam samo stvar izbora.

KAOTIČNO-SPOILERSKI

Nasumično skačući s poglavlja na poglavlje, ne poštujući čak ni linearni slijed dijelova (krugova). S obzirom na veliku količinu nejasnosti i rano ubijanje neizvjesnosti, ovaj se način preporučuje samo kod ponovljenog čitanja ili književnom teoretičarima kojima nije stalo do knjige, nego do dokazivanja vlastitih sposobnosti.

NA AUTOROV NAČIN

Izvornim redoslijedom poglavlja, onako kako su napisana. Funkcionira samo ako ti je autor odao kod ili ako ga otkriješ u pjesmi Vjetrenjače (End or Fin).

KONTROLIRANO NEKONTROLIRANO

Optimalna opcija, dobar balans linearnog i nelinearnog, slobodnog i nametnutog. Koristeći jednu od 4320 mogućnosti čitanja, veliki su izgledi da se čita na vlastiti, unikatan način, kako to (teoretski) nije činio nitko drugi.

Pristup funkcionira ovako: šest velikih cjelina (krugova) odvija se zadanim redoslijedom, no u svakom od krugova nalazi se šest poglavlja čiji je redoslijed nasumičan. Čitatelj(ica) može, slijedeći intuiciju ili takozvane slučajnosti, izabrati kojim će redosijedom u avakom od krugova poredati brojke od 1 do 6, tj. poglavlja unutar kruga. Za pojačavanje dramatičnosti preporučuje se baciti kocku.

Svoju tamu dijeliti s drugima bilo bi kao da otkopa toksični otpad i počne ga prosipati po livadama. Bolje da truje samo nju. U kutovima očiju skupljale su se suze. Svijet nije nestao, ali bar se zamutio i izgubio jasne konture. Tamo ionako nije bilo ničeg što bi vrijedilo vidjeti.

Za tuđe srce, ono koje će vam pokloniti još neko vrijeme na zemlji, liste su podugačke, no Aida je prva na listi i na putu prema novom životu. Zamislite onda trenutak kad vam kažu da su vas greškom zvali i da srce ipak nije kompatibilno. Kompatibilno je ako ste poznata ličnost sa dovoljno novaca da vas se iste večeri progura preko reda.

Želje, kako god glupe ili neostvarive, pulsiraju svemirom kao podsjetnik da postoje razlozi zašto si živ. Ako zašute, kao da ni tebe više nema. Ako ništa ne želiš i nikom nisi potreban, zašto uopće postojati, pogotovo uzme li se u obzir koliko jedna ljudska jedinka uništi planet samo za održavanje hladnog pogona.

Srce mlade nesretno preminule Agne presađeno je u čovjeka koji to najmanje zaslužuje. Sa tim tuđim dijelom tijela Toni Šestan dobio je i tuđe misli, navike, snove i sjećanja. Čini se kako se Agnina nesretna smrt nije odigrala onako kako je službeno navedeno.

Svi se refleksno brane od svega što se ne uklapa u njihovo viđenje stvarnosti, pogotovo od stvari koje ne mogu objasniti. U kojem trenutku postanemo takvi? Kao djeca, još smo otvoreni za svijet. Poslije kao papige ponavljamo što već znamo. A to nije učenje.

Odličan i original krimić sa umetnutim elementima nadnaravnog, ali i ozbiljnim temama poput obiteljskog nasilja, kriminala, korupcije i homofobije. Janeš je stvorio zanimljive likove koji nisu isključivo dobri ili loši, ali su svi odreda jaki individualci.

U trenucima nesanice poželio bi pobjeći, ni sam ne zna kamo, ali nijedan dio svijeta nije bio dovoljno daleko. Činilo mu se da odašilje signale u svemir, nadajući se da će ih uhvatiti daleki inteligentni oblici života i odvesti ga na neki drugi planet, gdje bi se imalo smisla truditi. Nikad se nisu pojavili. Možda su ostali daleki baš zato što su inteligentni.