Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. godine

Abdulrazak Gurnah – Naknadni životi

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. godine, britanski pisac rođen na Zanzibaru Abdulrazak Gurnah ispričao nam je čudesnu priču u vrijeme kolonizacije Istočne Afrike od strane Njemaca, Britanaca, Francuza, Belgijanaca, Portugalaca i Talijana koji su održavali svoje kongrese, iscrtavali zemljovide i pokoravali afrički narod bez nekog većeg napora. Najbrutalniji među njima smatrani su Nijemci i njihova Schultztruppe, vojska afričkih plaćenika poznatih pod nazivom askari.

Jedan askari oteo je mladog Illyasa i odveo ga u planine no imao je sreću da je tamo oslobođen i poslan u njemačku školu. No Illyasa srce vuče u rodno selo, a tamo pronalazi sestru Afiyu za koju nije ni znao, smještenu u obitelj koja se prema njoj odnosi kao prema sluškinji, tjerajući je da spava na podu i obavlja za njih sve teške fizičke poslove uz malo hrane koje joj udijele. Illyasa ju spašava takvog života i odvodi je sa sobom. Godinu dana nakon, Illyas se dobrovoljno prijavljuje u Shultztruppe. A ishitreno se kao dobrovoljac prijavio i mladić Hamza, bježeći od života koji mu se činio nepodnošljiv. Unatoč nesmiljenom režimu Hamza je nalazio zadovoljstvo u svojoj sve većoj snazi i vještinama, a ubrzo postaje i miljenik njemačkog časnika koji ono malo slobodnog vremena koje ima provodi učeći Hamzu njemački. No zavist i ljubomora drugih opasnijih suboraca prouzročit će Hamzi teške ozlijede nesvjesno mi time spašavajući  život. Dvije nesretne duše, Afiyu i Hamzu spojit će sudbina, a najave novog rata zaprijetiti njihovom razdvajanju.

Dirljiva višegeneracijska saga upoznat će vas sa dijelom povijesti u doba kolonizacije Istočne Afrike kroz ovu slojevitu i živopisnu priču u kojoj se isprepliću tuga, bol i ratna razaranja sa prijateljstvom, odanošću i ljubavlju. Moram priznati da ja o tom razdoblju nisam znala gotovo ništa. Gurnah ne spominje mjesta izravno, ne iznosi svoje stavove, on samo mirno promatra i maestralno zapisuje tadašnje događaje i sudbine. Od mene velika preporuka, pogotovo ljubiteljima povijesne fikcije.