Družili smo se sa Ivanom Delač, autoricom Japodininih muka

Kada nam je Anita kao izbor iduće knjige za čitanje u bookclubu KroBuk predložila SF, moram priznati da sam bila malo skeptična. SF većinom pročitam ako sudjelujem u nekom izazovu ili ovako u sklopu knjiških druženja. No Anita je mudro odabrala i njezin izbor je pao na feministički steampunk roman Ivane Delač “Japodinine muke.”

Vođenje tvornice 1904.godine, pogotovo ako ste žena, nije nimalo lako. Japodina je tvornicu u Karlovcu naslijedila od svog oca, a tijekom pet godina kako upravlja njome, samo sve više tone u dugove. Odlazi zato u Zagreb na Veliku izložbu izuma nadajući se sklopiti poslove koje bi ju izvukli iz novčanih problema, a radnicima namirili zaostatke plaće. No 1904. gotovo nitko ne želi poslovati sa ženom i Japodina je prisiljena sklopiti dogovor sa sumnjivim Rusom o čijem projektu ne zna ništa. Na toj izložbi upoznat će i mladića iz Rijeke, sina vlasnika tvrtke Bakrenija koji je s njom raskinuo ugovor te ju tako još više gurnuo u ponor, mladu izumiteljicu Luciju Vetranović i prvu ženu u redakciji Zagrebačkog tjednika Mariannu Cindrek. Kakav je to posao Japodina sklopila, hoće li uspjeti spasiti tvornicu i pod koju cijenu?

Moram reći da smo sve bile oduševljene knjigom, secirale smo je do u detalja jer progovara i o predrasudama prema ženama i o problemima s kojima se nose u “muškom poslu”, o odlukama koje donosima kada smo stjerani u kut, moralnim dvojbama, posljedicama naših odluka. Ime Japodina nam je bilo posebno zanimljivo jer nismo mogle dokučiti od kuda je. Zato nam je to, a i neke druge nedoumice objasnila Ivana Delač kada nam se pridružila na raspravi. Draga, komunikativna i otvorena prema kritikama Ivana nam je otkrila i da je u planu nastavak romana što nas je jako razveselilo. Iako kritika i nije bilo previše jer Ivanin roman je lako čitljiv, dopadljiv, sa dobro razrađenim likovima i zanimljivom pričom. Druženje je opet potrajalo nekoliko sati, ali u izvrsnom društvu, sa toliko pametnih i elokventnih žena, vrijeme brzo leti.