Nastavak velike uspješnice “Minijaturistica”

Jessie Burton – Kuća sreće

Nekada imućna obitelj Bradt trenutno jedva spaja kraj s krajem, rasprodaje namještaj kako bi se prehranila i na van ostavila privid i dalje bogate obitelji.  Theu, najmlađu članicu obitelji koja je tek zagazila u punoljetnost, teta Nella vodi na najluksuzniji bal u Amsterdamu kako bi joj osigurala brak sa imućnim mladićem Jacobom van Loosom koji joj je zapeo za oko.

Brak je prilagodba, jer i život je prilagodba.

No Theu bogatstvo ne zanima, ona pravo bogatstvo vidi u umjetnosti, kazalištu i ljubavi koju gaji prema mladiću Walteru koji oslikava scene u kazalištu. Svoju vezu skriva od obitelji, ali mnogo je toga što i oni skrivaju od nje.

Ljubav zaradiš djelima. Riječima koje kažeš. Za ljubav treba vježbe. Strpljenja. Vremena.

Thea se potajno iskrada iz kuće kako bi se nalazila sa Walterom no netko ipak sazna za njihovu vezu i od Thee traži novac u zamjenu za šutnju. Saznanje tko joj šalje pisma šokirat će Theu i uništiti joj snove. Zajedno sa pismima ucjene stižu i mali paketići, baš onakvi kakve je obitelj nekada primala od tajanstvene Minijaturistice.  

Naše priče imaju samo jedan mogući kraj. Volimo misliti da imamo mnoge mogućnosti, ali sudbina nije u našim rukama, nikad i nije bila.

I dok se obitelj bori da preživi, sustići će ih duhovi prošlosti. Ottu, koji je ostao iznenada bez posla, neopisivo fali Marin koja je umrla rađajući kćer,  Nella preispituje svoju odluku da zauvijek ostane sama osjećajući da je život samo prošao pored nje dok je preuzimala ulogu Theine majke, sluškinja Cornelia, koja je više član obitelji nego zaista sluškinja pokušava balansirati između svih, čuvajući njihove tajne.

Prošlost uvijek dolazi u posjet budućnosti, a u životu imamo tek rijetke trenutke savršenstva i sreće. Važnije je kako se nosiš s ostatkom života.

Nastavak velike uspješnice „Minijaturistica“ komotno se može čitati i kao zasebno djelo jer se autorica kroz priču vraća na događaje koje ste možda zaboravili ako ste prethodni roman davno čitali ili ga možda niste čitali uopće. Jessie Burton ponovo nas je besprijekornim pripovijedanjem prebacila u mističnu atmosferu Amsterdama početkom 18. stoljeća  koja će vas prikovati za veličanstvenu priču o obiteljskim odnosima, tajnama, klasnim podjelama i zabranjenoj ljubavi.

Dok se klupko života kakav je poznavala dosad raspliće – a konac je na nekim mjestima zlatan, na drugima iskrzan kao sad – moguće je da postoje i druge priče koje još čekaju biti ispričane. Prilike, one propuštene i one iskorištene, još mogu dovesti do nekog drukčijeg kraja.