Dirljiv roman o požrtvovnosti i ljubavi jednog oca

Kimi Kunningham Grant – Ove tihe šume

Od svega što sam u životu učinio, moje najveće postignuće je to što sam bio tvoj tata.

U kolibici okruženoj stotinama jutara šume i još stotinama tisuća državne šume oko nje žive Cooper i njegova osmogodišnja kćer Finch. Finch je ovdje skoro od rođenja, nakon tragične majčine smrti. Jedan nemili događaj primorao je Coopera da ju uzme i odvoji od ostatka svijeta. Sve što Finch poznaje su njezin otac, čudni susjed Scotland i očev prijatelj Jake koji im jednom godišnje, prije zime, donosi cjelogodišnje namirnice. 

Ako sam u ovom svojem životu nešto naučio, tada je to činjenica da je um najokrutnije oružje. Borbe, okršaji, sve je to obavilo svoj opaki posao i završilo, ali su rane u umu preostale: kraste, modrice, ožiljci. Nikada nisu potpuno nestali.

Cooper i Finch ne idu u nabavku, ne druže se s ljudima, nitko zapravo niti ne zna da žive u toj kolibici. No, Finch odrasta, znatiželjna je. U školu ne ide, ali Cooper ju je naučio čitati i dane provodi uronjena u knjige koje se nalaze u kolibi. Jednog dana Jake ne dođe na svoj dogovoreni datum i Cooper je svjestan da niti neće doći, da mu se dogodilo ono najgore. U to vrijeme i jedna mlada djevojka doluta u šumu, a Finch, željna društva, neprestano se mota u njezinoj blizini. Sv dok i ta djevojka ne nestane, a šuma postane odjednom poprište zločina.

Kimi Cunningham Grant – fotografija preuzeta

To je dobro u vezi knjiga. Kroz njih možeš doživjeti sve različite ljude i svakojaka mjesta. A sve u sigurnosti vlastitog doma.

Imamo li pravo nekome ukrasti djetinjstvo i odvojiti ga od svega zbog grešaka prošlosti i svojevrsne sebičnosti? Finch nije ništa nedostajalo, naprotiv, Cooper ju je zdravo hranio, brinuo se o njoj da se ne razboli jer odlazak liječniku nije bio moguć. Izrasla je u pametnu i dragu djevojčicu koja bi se lako mogla prilagoditi životu u civilizaciji. No čitajući Ove tihe šume, zapitate se je li Cooper možda napravio ispravnu stvar. Na kakav bi život bila osuđena da je ostala s ljudima, bi li se razvila u empatičnu i snalažljivu osobu? Ostala je bez majke, bi li ostala i bez oca i kakav bi je tek onda život čekao?  

Kako je moj svijet ovdje postao malen. Koliko jednostavan i dobar. Osam godina toga, Coop. Mira, tišine i sreće. To je zapravo više no što mnogi ljudi dobiju.

Ove tihe šume dirljivi je roman o požrtvovnosti i ljubavi oca, nošenju s grijesima iz prošlosti,  suočavanju sa gubitkom najmilijih i pokušaju ispravljanja nepravde. Čitajući gotovo da poželite pobjeći u taj mir, tišinu i spokoj u kojem Cooper i Finch žive, u taj jednostavan život od kojega smo svakim danom sve dalje. Kimi Cunningham Grant mističnom atmosferom pred nama polako odmotava klupko priče prepune neizvjesnosti, napetosti i jeze. Likovi su do savršenstva okarakterizirani, a svaka stranica budi u čitatelju vrtlog emocija. Divna knjiga.

Milost ne zaslužuješ. Ne možeš je zaslužiti. Možeš je samo prihvatiti. Ili ne.

T