Priča o disfunkcionalnoj obitelji

Jedino na živućima još trebamo poraditi.

Jedno obećanje, jedna obitelj, četiri sprovoda. Obitelj Swart južnoafrička je obitelj koja živi na farmi nedaleko od Pretorije. Prije nego što im je majka umrla, najmlađa kćer Amor čula ju je kako moli oca da njihovoj crnoj sluškinji Salome pokloni malu kućicu u kojoj živi sa svojom obitelji na njihovom imanju. Otac je obećao. No kada majka umre, čini se da otac nikada nije ni mislio ispuniti obećanje, a  Amorinin brat i sestra također ne pridaju previše pažnje neispunjenom očevom obećanju. Godine prolaze, obećanje lebdi u zraku kao zlokoban podsjetnik odnoseći još života.

Koji put tek kad znaš da ti se život bliži kraju, u njemu konačno pronađeš smisao

Sve je on to doživio već mnogo puta, a poznat mu je i neobičan zov kojim truplo zrači i privlači ljude. Do sutra će se to već promijeniti, tijela već odavno neće biti, a njegova će trajna odsutnost biti prekrivena planovima, dogovorima, uspomenama i vremenom. Da, već tad. Nestajanje počinje odmah i na neki način nikad ne prestaje.

U doba Apatheida, sustava rasne segregacije, jedino su bijelci imali puna politička prava. Salome tako nije mogla niti posjedovati ništa na bjelačkom području. Kućica koju je Amorina majka htjela pokloniti Salome ionako je trošna i obitelji ne predstavlja baš ništa, ali svaki član obitelji Swart opsjednut je svojim životnim dramama i ispunjenje obećanja zadnje im je na listi prioriteta.

Vrijeme drukčije prolazi onima što su isključeni iz svijeta. U nekim trenucima dana, ono prolazi pokraj njih kao promet, ili kao izdvojena sjena što se prikrada tlom, ili kao tvoje vlastito tijelo koje ti javlja za čim žudi. Čini se da klizi sporo, no dani prolete brzo i uskoro ti je lice drukčije, više i nije tvoje. Ili je možda sličnije tebi no što je prije bilo, da, i to je moguće.

Damon Galgut napisao je izvanredan roman koji oslikava disfunkcionalnu obitelj u Južnoj Americi. Ono što oduševljava je briljantan prelazak pripovijedanja iz različitih perspektiva koji nam pomažu da zavirimo direktno u misli i osjećaje likova. Svakim poglavljem upoznajemo pobliže po jednog člana obitelji, oduševljavaju nas ili zgražavaju.

Ti si grana kojoj otpada lišće i jednog će se dana slomiti. I što onda? Onda ništa. Druge će grane narasti na tom mjestu. Druge će se priče napisati preko tvoje i sastrugati svaku riječ. Čak i ove.

Galgut vješto vlada nelinearnim pripovijedanjem, prelazeći tako desetljeća nepravednih političkih previranja, ljudskih odnosa i ponašanja, dajući nam nadu u dobrotu i suosjećajnost, vjeru u pravednije društvo, nadu na kraju tunela. Obavezno pročitajte, ovo je zaista vrhunsko djelo, roman koji će vam se urezati u srce, a Amor postati jedna od najdražih literarnih junakinja.

Pusti, ili uzdahni pa napravi iznova. U životu se uvelike uzdiše i čini iznova.