Čovjek koji se skrivao punih 30 godina

Werner Herzog – Snoviđenje svijeta

Znate li tko je Hiroo Onoda? Hiroo Onoda bio je časnik carske vojske koji je 1944. godine poslan na Filipine kao član specijalne postrojbe zadužen za obavještajne i gerilske operacije protiv savezničkih snaga.  Njemu je bila povjerena obrana malog otoka obraslog gustim šumama na Filipinima.  Tamo je boravio sa još nekolicinom vojnika no na kraju ostaje potpuno sam. 

Onoda je odbio prihvatiti vijest o kapitulaciji Japana i bio je uvjeren da je rat još uvijek u tijeku, a vijest o njegovom kraju samo neprijateljska propaganda kojom ga žele izmamiti iz skrovišta. Onoda je posvuda čuo i glasine i viđao  letke koji su izvještavali o završetku rata, ali nije ih smatrao vjerodostojnima, u njegovom umu sve je bila zavjera. Ostao je tako skriven, pazite sad, sve do 1974. godine.

Punih 30 godina Onoda se skrivao i borio protiv nepostojećeg neprijatelja. Te 1974. godine do njega je uspio doći mladi japanski student Norio Suzuki i objasniti mu da je rat konačno završen. Onoda više nije imao izbora, predao je svoje oružje i uniformu predajući se filipinskim vlastima.

Werner Herzog, inače poznati redatelj, 1977. godine uprizorio je u Tokiju operu Chudhingura. Kada je navečer sjedio sa najužim krugom suradnika, Herzog je saznao da ga japanski car namjerava pozvati u privatnu audijenciju. No, Herzog na iznenađenje i zaprepaštenje okupljenih odbija posjet caru rekavši da uopće ne zna o čemu bi razgovarao s njim.

Werner Herzog – fotografija preuzeta

Upitan koga bi onda, ako ne cara, htio upoznati u Japanu. Herzog bez razmišljanja odgovara: Hirooa Onodu, čovjeka koji je izazvao pažnju i divljenje širom svijeta te postao inspiracija mnogima zbog svoje izvanredne izdržljivosti i neumoljive odanosti svojoj dužnosti. Tjedan dana kasnije našao se s njim i tako je nastao roman Snoviđenje svijeta, priča o nevjerojatnom iskustvu,  granici između sna i jave, ludila i stvarnosti, roman koji će vas upoznati s ovim nevjerojatnim čovjekom.